Studentenhuisvesting campus TU Eindhoven.

TU/e Science Campus is volop in ontwikkeling. Het moet een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden voor studenten, onderzoekers en ondernemers, met uitstekende faciliteiten en voorzieningen. Een groene campus midden in de stad. Permanente studentenhuisvesting past prima binnen dit plan.
Aan de noordkant van de campus, vlakbij het riviertje De Dommel, verrijst een woontoren van 14 verdiepingen met 303 wooneenheden met een mix van zelfstandige één- en tweekamerwoningen en groepswoningen. Door de hoogte van 44 meter zal het gebouw straks goed te zien zijn vanaf de ringweg van Eindhoven.

De verdeling per woningtype
• 187 zelfstandige eenkamerwoningen (23 – 29 m²)
• 12 zelfstandige tweekamerwoningen ( circa 50 m²)
• 104 groepswoningen (vier kamers van 15 m² vormen samen met een gezamenlijke keuken van circa 20 m² een eenheid)

Kwalitatief én betaalbaar
Het gebouw wordt helemaal gebouwd uit prefab elementen. Zowel het casco als de badkamers zijn in de fabriek gemaakt en worden op de bouwplaats geassembleerd. De opbouw van het casco, de sparingen, de plattegronden en de technische installaties zijn hierop ontworpen. Dit resulteert in een korte bouwtijd waarbij toekomstige aanpassingen in het gebouw mogelijk blijven. Door ontwerp en materiaalgebruik sluit het gebouw perfect aan bij de bestaande gebouwen op het campusterrein. Het schijfvormige gebouw bestaat uit drie geledingen. Het zwaartepunt van het volume ligt aan de campuszijde en het slanke deel aan de kant van het Dommeldal. De verfijnde opbouw van de gevel spiegelt het gebruik van gridstructuren op de campus. Uitgangspunt voor het ontwerp is betaalbare woonruimte met een grote ruimtelijke kwaliteit op zowel het niveau van het gebouw als van de individuele woning. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar in de toepassing van grote ramen en in de over dimensionering van publieke ruimtes.

Geluidsisolatie én bouwsnelheid
Dycore levert speciale voorgespannen massieve plaatvloeren aan Hurks Prefabbeton. Vanwege de vereiste geluidsisolatie moeten de vloeren voldoende massa hebben. In de uitvoering zou de keuze dan kunnen vallen op een traditioneel in het werk gestorte vloer. Echter vanwege de vereiste bouwsnelheid voor het gebouw met 14 verdiepingen heeft men hier bewust gekozen voor prefab vloerplaten. Holle kanaalplaten hebben niet voldoende massa per m2 of er zou een grotere vloerdikte nodig zijn, wat bouwkundig grote gevolgen heeft. Daarom levert Dycore hier haar voorgespannen massieve plaatvloer. Dit is een kanaalplaatvloer zonder kanalen. De vloerelementen zijn 255 mm dik en hebben bij dit project een vrije overspanning van bijna 8 meter.

Betrokken partijen
• Opdrachtgever: Stichting Woonbedrijf SWS/Hhvl (Vestide)
• Gedelegeerd ontwikkelaar: Hurks Vastgoedontwikkeling
• Ontwerp: vof Office_Winhov / BDG architecten ingenieurs
• Constructie: Hurks Delphi Engineering
• Aannemer: Bouwbedrijf Huybregts-Relou
• Technische installaties: Deerns
• Brandveiligheidsadvies: Grontmij