Snel bouwen in BIM

‘Snel bouwen in BIM is cadeau voor iedere aannemer’

Aan de oostzijde van de stad Assen verrijst het nieuwbouwproject Regenbooghof. Op dit voormalige schoolterrein worden 12 tweekappers en 4 rijwoningen gerealiseerd. Aannemer Rottinghuis maakt hierbij gebruik van Heembeton wanden en gevels met geassembleerde kozijnen. Daarnaast worden Dycore ribbenvloeren en kanaalplaatvloeren toegepast. Bij de totstandkoming maakten de betrokken partijen hun afspraken in BIM.

Acht tweekappers vormen de eerste contouren van het kleinschalige woonhof. Ertegenover is het fundament voor de vier rijwoningen al gelegd. Later volgt er nog een blok van vier tweekappers. Op de bouwplaats kijkt Joshua Smit, projectleider van Rottinghuis, op zijn klok. Schuin boven hem hangt een kant-en-klare Heembeton wand in de lucht. In een paar hijsbewegingen wordt de wand naar de Dycore vloer getransporteerd. “Deze wand staat binnen een half uur,” vertelt Smit. “De prefabonderdelen hebben hun eigen code. Zo weten onze monteurs precies welke wand bij welk huis hoort. Deze snelheid van bouwen is een cadeautje voor iedere aannemer.”

Wonen op maat

De woningen worden geconstrueerd met Heembeton wanden en gevels, Dycore cascovloeren, ribbenvloeren en kanaalplaatvloeren. Uitgangspunt bij het ontwerp was om een zo gevarieerd mogelijk woningaanbod te creëren. Smit bouwt bij dit project volgens het PlusWonen-concept van moederbedrijf VolkerWessels. “Bij de Regenbooghof nemen wij een betoncasco af met volledig geassembleerde kozijnen. Het voordeel van dit concept is dat opdrachtgever, architect en de bewoners zelf invloed hebben op het ontwerp van hun woning.”

Bouwen met BIM

Een nieuwbouwproject met een dergelijk divers karakter vraagt om een gestroomlijnde aanpak in het voortraject. Rottinghuis en Heembeton maakten hun afspraken in BIM. Projectcoördinator Jan Feiken was namens Heembeton en Dycore betrokken bij dit project. “Het proces begon met het aanleveren van de modellen door Rottinghuis. We hebben een modelcheck uitgevoerd, onze bevindingen teruggekoppeld en vervolgens zijn de modellen aangepast door Rottinghuis. Het vormmodel werd gemaakt met definitieve uitgangspunten, waarna de tekenaar een uitgangscontrole heeft uitgevoerd.” Behalve een vlot lopend bouwproces heeft werken in BIM volgens Feiken nog meer voordelen. “Je kunt nu de onderlinge samenhang van alle producten afstemmen. Zo kom je tot een maximale ketensamenwerking met alle partners. Daarnaast kun je door deze manier van werken je faalkosten verminderen en het bouwproces versnellen.”

Leidingwerk vloer en wand eenvoudige te koppelen

Naast de Heembeton wanden en gevels werden in alle woningen cascovloeren geplaatst. Hierbij werd vooraf met behulp van uitsparingen rekening gehouden met het leidingwerk. De wanden en vloeren zijn hierdoor gemakkelijk aan elkaar te koppelen. Deze prefab aanpassing verkleint de kans op beschadigingen aan het leidingwerk.