Maatwerk Calduran kalkzandsteenblokken in Haarlem

3D modellen belangrijk in bouwproces ovaalvormige woongebouwen

Voor de ronde en ovale vormen van de vier woongebouwen in het project Wonen in de Plataan in Haarlem is gekozen voor een bouwmethode met kalkzandsteen. Met een gedegen voorbereiding in 3D modellen door ontwerper, modelleur en De RuwBouw Groep worden op de bouwplaats de diverse Calduran kalkzandsteenelementen op hun juiste plek gelijmd.

In de Europawijk Zuid zijn in opdracht van Pré Wonen 104 portieketagewoningen gesloopt om plaats te bieden aan 84 nieuwbouwwoningen, verdeeld over vier woonblokken. Eentje is rond, de andere drie zijn ovaalvormig. Thunnissen Bouw realiseert het project, het ontwerp is van Heren 5 architecten en de constructie is berekend door Berkhout Tros Bouwadviseurs.

BIM-model
Het gebouw is ontworpen en uitgewerkt in BIM en deze 3D modellen vormen het startpunt voor de uitvoering. Via het zelfontwikkelde koperskeuzeportaal van Thunnissen Bouw konden kopers tot een relatief laat moment hun individuele wensen aangeven. Ook deze wensen zijn direct in het model verwerkt. Het resultaat: één actuele moedertekening voor alle betrokkenen.

Een goede voorbereiding  is het halve werk
Uitvoerder Nick Verbaas bevestigt: “Alles is in BIM ingevoerd en daaruit rollen automatisch de hoeveelheden, de standaard blokken in de verschillende diktes voor dragende bouwmuren en binnenmuren, de passtukken etc. Compleet met werkboekjes voor de lijmers, die volgens wandcodes en 2D-tekeningen werken. Maatvoering is hierin van groot belang!”