In het allereerste ZEN-project is kalkzandsteen toegepast.

Eind 2016 heeft woningcorporatie Vivare 45 nieuwbouwwoningen opgeleverd, die als eerste huizen voldoen aan de BENG-eisen. De woningen aan de Hogenkampseweg te Renkum hebben een goed geïsoleerde schil die de opgewekte warmte zo lang mogelijk vasthoudt. De warmtevraag in de woningen is hierdoor beperkt, wat leidt tot een EPC-waarde van 0,0.

De 41 eengezinswoningen, 3 levensloopbestendige woningen en 1 mindervalide woning zijn gerealiseerd door Optimumplus, een samenwerking van Van Campen Bouwgroep en Klomps Bouwbedrijf in combinatie met architectenbureau ARX.

ZEN
De 45 woningen zijn het eerste opgeleverde ZEN-project. ZEN staat voor zeer energiezuinige nieuwbouw; van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend. De bewoner geldt als uitgangspunt. Er is dan ook veel aandacht voor wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit en betaalbaarheid.

De warmtevraag bij deze grondgebonden woningen is sterk gereduceerd door de goede isolatie, 3-voudige beglazing, goede luchtdichting en ventilatie met warmteterugwinning. De woningen zijn doorgerekend conform de voorgenomen BENG-eisen die gelden vanaf 2020 en ze voldoen aan deze eisen.

BENG indicatoren

  • Energiebehoefte (kWh/m².jr): 23,5
  • Primair energiegebruik (kWh/m².jr): 18,9
  • Percentage hernieuwbare energie: 58%
  • EPC waarde: 0,0

Kalkzandsteen
De wanden van de woning zijn opgebouwd uit Calduran kalkzandsteen elementen. Dit bewijst weer eens de ruime toepassingsmogelijkheden van kalkzandsteen, ook in concepten die moeten voldoen aan de hoogste doelstellingen op het gebied van milieu- en energieprestatie. Wilt u meer informatie of advies met betrekking tot uw project. Neem contact op met uw accountmanager.