Fraai wonen met prefab cascowoningen

In Middelburg aan de Poproute verrijzen 23 woningen verdeeld in 3 rijen in het nieuwe Woonpark Mortiere. De woningen zijn ontwikkeld en gebouwd door Aannemingsbedrijf Fraanje BV, die hiervoor de samenwerking met De RuwBouw Groep zocht. Beide partijen zijn geen onbekenden van elkaar. De goede samenwerking, die volop kansen biedt voor groei, is onlangs verder uitgebreid met het sluiten van een Fraanje brede raamovereenkomst voor prefab betonnen systeemvloeren. Doel is meer efficiëntie te bereiken voor beide partijen.

Patrick Taks, accountmanager bij De RuwBouw Groep: “Fraanje en De RuwBouw Groep hebben een raamovereenkomst gesloten wat betreft de breedplaat-, ribben- en kanaalplaatvloeren van het merk Dycore. Maar deze raamovereenkomst is niet zomaar een papiertje met handtekeningen eronder. Vanzelfsprekend zijn de producten waar het om draait vastgelegd, maar het gaat vooral om een gestroomlijnde samenwerking. Door beter elkaars werkprocessen te kennen, kun je niet alleen beter bouwen, maar ook sneller met minder faalkosten. Daar profiteert iedere partij in de bouwketen van, ook de uiteindelijke bewoner.”

Vaste contacten
Danny van Die, bedrijfsleider bij Fraanje: “Voorheen werd er puur gewerkt op offertebasis. Nu is het complete vloerenassortiment dat we toepassen geïnventariseerd inclusief technische specificaties. Waar we voorheen bij meerdere partijen offertes opvroegen, gesprekken voerden en er vanuit diverse afdelingen dezelfde aanvragen werden gedaan, is nu De RuwBouw Groep onze partner.” Binnen Fraanje is Danny van Die benoemd tot centrale contactpersoon voor de samenwerking met De RuwBouw Groep. Taks: “Binnen De RuwBouw Groep zijn er meerdere vaste contactpersonen die op hun eigen vakgebied Fraanje ondersteunen. Zo is Harold Vloo de centrale projectcoördinator voor de 15 werkvoorbereiders van Fraanje. Voor het RiantHuisconcept van Fraanje heeft De RuwBouw Groep een vaste tekenaar die bekend is met alle details van Fraanje waardoor een efficiëntere samenwerking bereikt wordt. Ook op het gebied van planning zijn de contacten nauw.”

Meer rust en ruimte
Van Die: “De markt is ineens aangetrokken en door deze raamovereenkomst bieden we een stuk rust op de planning en werkvoorbereiding. Bij De RuwBouw Groep krijgen ze ruimte om het productieapparaat zo optimaal mogelijk in te zetten. Dat werkt prettig. Daarnaast houden we elkaar op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en denken actief mee in het versterken van elkaars werkwijzen. Zo raken die steeds meer vervlochten en dat heeft een positief effect op het terugdringen van faalkosten en doorlooptijden. Wij zijn er dus niet alleen mee gebaat. Van een snellere levering hebben ook opdrachtgevers én bewoners profijt.”

Eigen ontwerp
Een mooi voorbeeld van hoe deze innigere samenwerking vruchten afwerpt is het project in Middelburg. Eerder zijn deze door Fraanje ontworpen prefab cascowoningen gebouwd in Goes. Ook in samenwerking met De RuwBouw Groep. Aangezien de bouwstijl, op een paar kleine wijzigingen na, perfect past in het project Mortiere, worden ze ook in Middelburg gerealiseerd. Zowel in Goes als in Middelburg heeft particuliere belegger DP wonen BV uit Barendrecht de woningen aangekocht. Van Die: “Onbedoeld hebben we met deze woning een concept ontwikkeld dat goed in de smaak valt.”

Snel wind en waterdicht
“In deze tijd spelen kosten nog steeds een grote rol”, vervolgt Van Die. “Handen worden steeds schaarser. Vandaar dat prefab bouwen aan terrein wint. Tevens kun je sneller bouwen en heb je een droge bouw. Daardoor is het geheel snel wind- en waterdicht.” Dat dit klopt bewijst de praktijk. In januari is begonnen met het heiwerk. De montage vanaf de fundering was in 3 weken gereed. Taks: “In het werk zijn Heembeton wanden en Dycore ribben- en kanaalplaatvloeren samengevoegd tot één casco. Bij het project in Goes is al veel aandacht besteed aan de werkvoorbereiding en dat levert in dit geval extra profijt op.” Van Die: “Het fijne aan De RuwBouw Groep is dat zij niet alleen het geheel aan wanden en vloeren leveren, maar ook voor de montage op de bouwplaats zorgdragen.” Een deel van de woningen is reeds voorzien van een kap. De rest volgt snel. De 23 huur- en koopwoningen zullen compleet opgeleverd worden voor de bouwvak.

Patrick Taks (L) en Danny van Die

Lange levensduur
De woningen worden voorzien van zonnepanelen en er zijn op voorhand voorzieningen getroffen in de constructie om de woning op een later tijdstip eenvoudig uit te kunnen bouwen naar achteren. Op die manier kan de leefruimte worden vergroot of kan er op termijn een slaap- en badkamer worden gerealiseerd. Zo behouden de woningen ook in de toekomst hun waarde.