DUIN woningen Almere.

Aan de Almere-kant van het IJ verrijst DUIN, een uniek woongebied in een verrassend landschap met duinen, strand en bos. Er is plaats voor circa 3.000 woningen. Reinbouw uit Dieren bouwt er in opdracht van Amvest 220 woningen met prefab betonnen casco’s van De RuwBouw Groep.

Van de 220 woningen die Reinbouw in deelgebied Zuiderduin realiseert is er niet een hetzelfde. “Dat was de nadrukkelijke vraag van opdrachtgever Amvest”, vertelt Roor de Gans, conceptontwikkelaar en planbegeleider bij Reinbouw. “Wonen in DUIN is een bijzonder verkoopconcept. Aspirant kopers kunnen hun woning zelf samenstellen met behulp van meer dan honderd bouwstenen, gekoppeld aan gebruiksfuncties en indeling. Reinbouw heeft een volledig klantgerichte aanpak ontwikkeld. Ten behoeve van het verkoopproces zijn er vier modelwoningen gebouwd, waarin alle mogelijke bouwstenen waaruit woningen kunnen worden opgebouwd, zijn meegenomen. Met een digitale tool kunnen mensen thuis op basis van bouwstenen zelf hun ideale woning samenstellen.”

Efficiency
De informatie die kopers inbrengen vormt het vertrekpunt voor de bouwproductie. Roor de Gans: “ Achter het configuratieprogramma zit een hele Revit-bibliotheek. De keuze van de klant is de basis voor de werktekening en bevat alles wat van toepassing is voor onder andere het casco.”

Partners op niveau
“Zonder automatisering had we dit project nooit op deze manier voor elkaar gekregen”, vervolgt Roor de Gans. “Je hebt 3D BIM nodig om dit waar te kunnen maken. Niet alleen bij ons, de aannemer, maar in de hele keten. Logischerwijs vragen wij dan ook van onze partners dat zij op hetzelfde BIM-niveau kunnen presteren. Je hebt voor een project als dit echt een vast team co-makers nodig. De RuwBouw Groep was van meet af aan betrokken. Dat betekent voor Reinbouw dat wij nu de hele constructie in prefabcasco bij een leverancier kunnen neerleggen. Voor dat deel hebben we de hoofdconstructeur niet meer nodig.”