Binnenstedelijk bouwen op nieuwbouwlocatie

De afgelopen jaren is aan de rand van het Noord-Hollandse Schagen de wijk Nes Noord ontstaan. Deze biedt ruimte aan ongeveer 450 woningen. De nieuwbouw is verdeeld over drie op zichzelf staande woongebieden: Dorpsweide, Dorpsveld en Waterveld. Inmiddels is Dorpsweide gereed en aan Dorpsveld, in het midden van het plan, wordt de laatste hand gelegd.

Door de verminderde vraag naar nieuwbouwwoningen de afgelopen jaren is het project opgeknipt in kleinere deelprojecten. Hierdoor zijn niet alle delen van Dorpsveld al bebouwd. Inmiddels is de economie aangetrokken en fase A2B van 27 woningen en fase A3 met 29 woningen zijn in aanbouw en worden gerealiseerd door Kondor Wessels Amsterdam.

Passende invulling
De hele ruwbouw is in prefab elementen uitgevoerd. De RuwBouw Groep heeft hiervoor Dycore ribben-, kanaalplaat- en cascovloeren en Heembeton wanden toegepast. Samen vormen de prefab elementen een casco dat staat als een huis.

Dave Sabelis, projectleider binnen Kondor Wessels Amsterdam: “We leggen nu de hand aan het voorlaatste invullingsproject van Nes Noord. De 27 woningen die hier gebouwd worden, bevinden zich letterlijk tussen reeds bewoonde nieuwbouw. Dat is een uitdaging op zich, want je wilt de bewoners zo min mogelijk overlast bezorgen al kun je dat natuurlijk niet voorkomen. Het laatste project van 29 woningen wordt een nog grotere uitdaging. Er is nauwelijks ruimte om te manoeuvreren en de woningen liggen aan een weg die een andere wijk ontsluit. We proberen dit in samenspraak met alle bouwpartners zo slim mogelijk aan te pakken en de nieuwe woningen zo snel mogelijk gereed te hebben. Prefab bouwen is een goede manier om dit voor elkaar te krijgen.”

Inclusief ruwbouwmontage
Klaas Engels, projectleider bij De RuwBouw Groep: “Bij dit project zijn wij ook verantwoordelijk voor de montage op de bouwplaats. Hiervoor werken we samen met Viersprong Prefab Montage. Zij zijn specialist in het monteren van prefab casco’s in de woningbouw. Ook zij zijn vanaf het begin bij het traject betrokken. Doordat je vroegtijdig gaat samenwerken, kweek je meer begrip en leidt dat tot een betere samenwerking. Bij projecten met een beperkte ruimte op de bouwplaats, is het van het grootste belang dat wat geleverd wordt snel verwerkt kan worden. Dat is planningstechnisch een leuke uitdaging, maar dankzij een goede voorbereiding realiseren we nu 7 tot 8 woningen per week.”