Bijzondere Kloosterlofts in de bossen van landgoed Eikenburg

Centraal op het landgoed in Eindhoven staat een monumentaal hoofdgebouw. Een Rijksmonument waar in een van de vleugels nog de oorspronkelijke bewoners, broeders van congregatie Broeders van Liefde, wonen. De rest van het monumentale pand staat leeg en wordt nu omgetoverd tot 70 sociale huurwoningen.

Woningcorporatie Sint Trudo en de Broeders van Liefde hebben de handen ineen geslagen om het landgoed te herontwikkelen. Sint Trudo was al langer betrokken bij het beheer en onderhoud van het landgoed, een terrein van circa 30 hectare met verschillende gebouwen. In de eerste fase wordt het hoofdgebouw onder handen genomen.

Originele details
De voormalige schoolvleugel en het pensionaat worden omgebouwd naar woningen. De structuren binnen de schoolvleugel blijven behouden; de lange gangen, het trappenhuis en de grote lokalen passen goed bij de nieuwe woonplannen. Het pensionaat wordt aan de binnenkant compleet gerenoveerd, zodat deze dezelfde structuur krijgt als de schoolvleugel.

Ieder lokaal wordt omgevormd tot een woning met verschillende niveaus. Door met hoogteverschillen te werken wordt een speels ingedeelde woning gecreëerd. De woningen variëren in grootte van 34 m2 tot 79 m2 en zijn met name geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens.

Wij leveren Calduran kalkzandsteen elementen voor de opbouw van de wanden en Dycore breedplaatvloeren voor de verdiepingen.

De verwachting is dat de eerste bewoners hun woning eind 2017 kunnen betrekken.

Betrokken partijen
Opdrachtgever: Stichting Trudo te Eindhoven
Architect: De Loods architecten en adviseurs b.v. te Aarle-Rixtel
Aannemer: Aannemingsbedrijf Nico de Bont BV te Vught

Bron: Vermeer Fotografie.