Historie

De rijke historie van Calduran, Dycore en Heembeton

Met Heembeton wanden, Dycore vloeren en Calduran kalkzandsteen bieden we totaaloplossingen die bouwbedrijven in staat stellen beter, goedkoper, sneller en met minder risico te bouwen. Daarbij kunnen we putten uit een rijk verleden, dat tot ruim een eeuw geleden teruggaat.

De eerste voorloper in de geschiedenis van onze bedrijven is Kalkzandsteenfabriek Albino in Hoogersmilde, opgericht in 1905 door Rudolf Roelfsema. Kalkzandsteen is voordeliger en kan sneller geproduceerd worden dan baksteen en is daarmee ideaal voor de bouw van goede arbeiderswoningen. Vanwege de industrialisatie is hier veel vraag naar. Hierna volgt in 1922 de oprichting van een prefab betonfabriek in Westenesch door Hendrik Meijer. In de jaren zestig wordt in Hoogersmilde een nieuwe aardgasgestookte fabriek geopend en komt er ook een prefab fabriek bij in Veenoord, waar seriematig galerijen, consoles en balkons voor flats worden geproduceerd.

Kalkzandsteen
In 1913 wordt de Vereniging van Nederlandsche Kalkzandsteenfabrieken (VNK) opgericht, gevolgd door de oprichting van het Centraal Verkoopkantoor voor de Kalkzandsteenindustrie (CVK) in 1947 en een eigen laboratorium in 1960. Vanaf 1966 is dit het RCK genoemd, wat staat voor Recearch Centrum Kalkzandsteenindustrie. De fabriek in Harderwijk wordt in 1975 geopend.

Eerste betoncasco’s
Medio jaren zestig worden twee fabrieken opgericht voor prefab bouwelementen. Neduco produceert in Beringe elementen voor galerijflats volgens het Coignetsysteem, Van Egteren maakt in de prefab fabriek in Hasselt grote betoncasco’s voor de eerste systeemwoningen in Nederland, de zogenaamde Vaneg-rijtjeswoningen. Dit resulteerde in een flinke tijdwinst op de bouwplaats en er zijn dan ook tienduizenden woningen mee gerealiseerd.

Prefab vloerelementen
In 1975 wordt Dy-Core Systems opgericht door de gebroeders Brandwijk. Zij maakten in Amerika kennis met de productie van prefab vloerelementen en kochten onder licentie een Dy-Core machine uit Canada, waarmee ze een fabriek begonnen in het Brabantse Oosterhout. Dy staat voor de lans om de holle ruimte mee te maken, core voor de holle ruimte.

Nieuwe namen
Na verschillende overnames ontstaat de naam Heembeton in 1978 als fabrikant van vloeren in Hasselt, wanden in Lelystad en gevels in Beringe. Het hoofdkantoor is gevestigd in Arnhem. In 1980 wordt de naam van de fabriek van Meijer in Veenoord aangepast naar Alvon Bouwsystemen B.V. Hier wordt een holle wand product ontwikkeld voor kelder en flats die later bekend komt te staan als ‘Alvon wand’. In 1996 wordt Alvon Bouwsystemen onderdeel van de Heembetongroep.

In 1995 wordt Dy-Core Systems overgenomen door CRH en samengevoegd met andere bedrijven uit de vloerenbranche binnen CRH. Onder de naam Verwo (Verwater Woerden) waren eerder al de bedrijven BSF (Bredase Systeemvloeren Fabriek) en Flevo Beton samenvoegd. Het bedrijf gaat verder onder de naam Dycore Verwo Systems. Na de overname van Monoliet Beton in 2000 wordt de naam aangepast naar Dycore BV.

In 2003 worden het CVK en RCK opgeheven en ontstaat de naam Calduran Kalkzandsteen.

Onder één naam verder
In 2004 neemt CRH Cementbouw over. Dycore, als onderdeel van CRH, en Calduran Kalkzandsteen, Heembeton en Alvon Bouwsystemen vormen hierdoor aparte zusterbedrijven binnen CRH. De Heembetongroep komt door de overname te vervallen. Heembeton Vloersystemen wordt onderdeel van Dycore.

In 2013 wordt de samenwerking versterkt doordat de verschillende bedrijven onder één naam verder gaan; CRH Structural Nederland. Om onze ambitie nog verder te onderstrepen is deze naam in 2016 aangepast naar De RuwBouw Groep. Vanaf 1 november 2018 voert de gehele dienstverlening weer direct vanuit de productmerken: Calduran, Dycore en Heembeton.