Innovatiecentrum voor aardbevingsbestendig bouwen geopend

Op 20 september 2017 is het kennis- en innovatiecentrum voor de bouw- en infrasector, BuildinG, geopend in Groningen. In BuildinG, wat staat voor Build in Groningen, worden de nieuwste technieken getest op het gebied van aardbevings- en toekomstbestendig bouwen die in Noord-Groningen en daarbuiten gebruikt kunnen worden.

Over BuildinG
BuildinG is een initiatief van de Economic Board Groningen en Hanzehogeschool in samenwerking met TNO en Bouwend Nederland. In Noord-Groningen worden zoveel mogelijk huizen verduurzaamd en bevings- en levensloopbestendig gemaakt. Om dat te bereiken, is innovatie nodig in processen en producten. Ondernemers, onderzoekers en studenten kunnen er hun producten testen, bijvoorbeeld op de trilplaat die bewegingen als gevolg van aardbevingen simuleert. Ook wordt er nauw samengewerkt met bewoners, want zij weten tenslotte hoe ze willen wonen. BuildinG is niet alleen een testcentrum maar ook een bezoekers- en kenniscentrum.

EQP proefopstelling
Met de inzet van EarthQuake Protection-elementen (EQP) in combinatie met een kalkzandsteen casco kan veilig en schadevrij gebouwd worden. Een EQP element zorgt tijdens een beving voor circa 85% demping van de horizontale krachten en fungeert hiermee als base-isolation die de fundatie ontkoppelt van de bovenbouw. Kom de proefopstelling met EQP bekijken bij BuildinG.