Leidingschachten kalkzandsteen

Kalkzandsteen wordt vaak gebruikt voor het maken van leidingschachten in appartementengebouwen.

LeidingschachtOm daarbij een goede geluidsisolatie te bereiken, adviseren we u om wanden te gebruiken met een massa van 150 kg/m2 of meer. Kalkzandsteenwanden van 100 mm hebben een gewicht van minimaal 175 kg/m2en zijn voldoende. De wanden mogen niet gaan dragen en moeten daarom minimaal 10 mm los worden gehouden van de bovengelegen vloer. Ook moet er een akoestische ontkoppeling zijn met de bouwmuren om geluidsoverdracht te voorkomen.

Optimale geluidsisolatie

Om optimale geluidsisolatie te bereiken zijn niet alleen de schachtwanden van belang, maar moet u ook nog rekening houden met de volgende zaken:

  • De standleiding mag alleen bevestigd worden aan wanden met een gewicht van 400 kg/m2 of meer;
  • De standleiding moet minimaal 20 mm vrijgehouden worden van de schachtwanden;
  • De afvoerleiding dient trillingsgeïsoleerd bevestigd te worden.

Bij het gebruik van kalkzandsteen als schachtwand zijn de hiervoor genoemde punten voldoende om een goede geluidsisolatie te bereiken. Eventueel kunnen de volgende punten extra meegenomen worden:

  • Op de vloer een minerale wolbarrière opnemen;
  •  De standleiding omwikkelen met een laag minerale wol van 50 mm of meer.

In alle gevallen geldt dat de leidingschacht ook brandwerend moet zijn en dat de aansluiting ook brandwerend afgewerkt moeten worden. Onder het navigatiemenu BRAND leest u hoe een aansluiting brandwerend uitgevoerd kan worden.